Dobrovolníků je i přes zvyšující se zájem stále nedostatek

Image
Dobrovolnice
Dobrovolnictví se staví opět na nohy. Dobrovolníků pozvolna přibývá, ale v některých oblastech, jako například v penzionech pro seniory je jich stále nedostatek. Vrátilo se i prestižní ocenění Křesadlo, do jehož finále se dostala dobrovolnice Dobrovolnického centra Most, paní Zlatuše, která je rekordmankou mezi mosteckými dobrovolníky, a to nejen počtem odpracovaných hodin, ale hlavně příběhy dětí, kterým pomohla ke šťastnějšímu konci.
16/04/2023

Rok 2022 byl ve znamení znovuobnovování dobrovolnické činnosti. V předchozích letech byla omezena koronavirem, kdy nejvíce byli omezeni dobrovolníci v sociálních a zdravotnických službách. Toto se dotklo i Dobrovolnického centra Most, které je jednou ze služeb mostecké Diakonie.

Od druhé poloviny roku 2022 došlo k uvolnění restrikcí a dobrovolníci se začali vracet. Nastoupila také nová koordinátorka dobrovolnického centra, která obnovila spolupráci se všemi přijímajícími organizacemi a rozšířila spolupráci i na Lounsko a Žatecko.

 „Počet dobrovolníků opravdu narůstá“, potvrzuje koordinátorka Dobrovolnického centra Most paní Reichlová. „V současné době máme 95 dobrovolníků a 17 přijímajících organizací. Dobrovolnické centrum pořádá každý měsíc Dobrokavárnu, která je místem pro setkávání a sdílení zkušeností pro dobrovolníky i zájemce. Z Dobrokaváren vzešlo hned několik zájemců o dobrovolničení.“

Zájemci o dobrovolnictví však nemusí čekat pouze na Dobrokavárnu. Kontaktovat koordinátorku dobrovolnického centra můžete:

  • Telefonicky: 724 0966 217
  • E-mailem: dc@most.diakonie.cz
  • Osobně na adrese: Lomená 47, Most 434 01

Když se zájemce ozve, jaký je postup dále?

„Koordinátor si domluví schůzku, kde mu sdělí podrobné informace a se zájemcem vyplní registrační kartu. Následuje výběr vhodné přijímající organizace, kam koordinátor dobrovolníka doprovodí a zprostředkuje seznámení obou stran. Pokud se zájemce rozhodne činnost opravdu vykonávat, setká se opět s koordinátorem, který jej proškolí a proběhne výcvik. Po jeho absolvování je sepsána smlouva o výkonu dobrovolnické služby.“

 

Jaké má potenciální zájemce možnosti a co vůbec může dobrovolník dělat?

„Konkrétně Dobrovolnické centrum Most se zaměřuje na dobrovolnickou činnost v sociálních službách a spektrum možných činností je opravdu široké.

Dobrovolníci nejčastěji pomáhají seniorům, handicapovaným nebo dětem. Asistují personálu, pomáhají při volnočasových aktivitách, pomáhají s doučováním, chodí na procházky, nebo plní prostě funkci společníka.

Mezi dobrovolníky máme třeba pana Pepu, který si díky předčítání pohádek dětem vysloužil přezdívku „pohádkový děda Pepa“. Jiná dobrovolnice třeba chodí předcvičovat seniorkám. Máme zde také velkou poptávku po doučování nebo po pomoci organizovat nejrůznější akce,“ sděluje paní Reichlová.

Jaké služby dobrovolníkům centrum nabízí?

  • Zprostředkování a výběr vhodné činnosti dle představ dobrovolníka
  • Zaškolení, pojištění a supervizi
  • Osvědčení o absolvování dobrovolnické činnosti
  • Podporu po celou dobu výkonu dobrovolnické činnosti

Dobrovolnické centrum má za cíl i propagaci dobrovolnictví. Co si pod tím představit?

Snažíme se o propagaci dobrovolnictví, aby se co nejvíce dostalo do povědomí veřejnosti. Chodíme dělat přednášky na téma dobrovolnictví do škol, do klubů a různých organizací. Rozdáváme letáky, zveřejňujeme inzeráty na webových stránkách a Facebooku. Chceme ukázat, že dobrovolnictví není jen o tom, že někdo „pracuje zadarmo“. Dobrovolnictví přináší mnohem více, naplnění, dobrý pocit, nové přátelské vazby. Navíc je přínosné pro obě strany. Jako takový můžeme uvést případ dobrovolníka z Klubu seniorů, který je sám a dochází zpestřit svojí návštěvou dvakrát týdně život seniorům do Penzionu pro seniory.

Činnost dobrovolníků se snažíme vyzdvihnout i prostřednictvím oceňování dobrovolníků.
Závěrem roku se konala vánoční Dobrokavárna. Hlavním bodem programu (kromě přátelského posezení u kávy) bylo velké poděkování všem dobrovolníkům za jejich činnost a předání drobných dárků třem dobrovolníkům, kteří odpracovali v roce 2022 největší počet dobrovolnických hodin.

Kromě našeho interního ocenění existuje i prestižní ocenění Křesadlo, které je jednak poděkováním a oceněním dobrovolníků, ale také šíří myšlenku dobrovolnictví do hlubšího povědomí veřejnosti.

Je nám velkou ctí, že do finále aktuálního ročníku ocenění se probojovala i naše dobrovolnice, paní Zlatuše, která už 8 let působí v Kojeneckém ústavu Most. Za své působení v Kojeneckém ústavu odpracovala neuvěřitelných 4 732 dobrovolnických hodin, což pro představu odpovídá neuvěřitelným 591 osmihodinovým směnám v práci. V Kojeneckém ústavu jí prošlo rukama hned několik chlapců i děvčat s různými těžkými životními příběhy, kterým poskytla lásku a domácí péči takovou, jakou jim ústav není z principu schopný poskytnout. „Nedovedete si představit, jakou radost udělá dítěti z ústavu, když jej vezmete na obyčejný nákup a drandíte s ním v nákupním vozíku obchodem. Nebo když se může vykoupat v bazénu, zajít do ZOO, na parník, pohladit si psa, pomazlit se a dostat pusu…“ říká paní Zlatuše. Nejlepší na tom je, když vidíte, jaký pokrok dítě v průběhu času udělá. Nejprve se seznámíte s nemluvným, pomalejším a ustrašeným nebo naopak divokým dítětem, které neumí lásku přijímat ani dávat. „Ty děti potřebují hlavně důvěru, protože už byly zklamané. Vždy, když jsem jim něco slíbila, tak jsem to i splnila“, doplňuje paní Zlatuše.

 

V Mostě, dne 17. dubna 2023

 

Autor: Petr Hofman | PR pracovník