Dobrovolník Pepa

Dobrovolník Pepa
Senioři v zařízeních často trpí samotou, jelikož jejich příbuzní buď nemají čas, nebo už prostě žádné nemají. A tak se rozhodl pan Pepa nabízet jim alternativu vůči televizi, a tou je jeho společnost. „Často chodíme na procházky na zahradu. Seniorkám nabídnu rámě, jako když jdeme do tanečních a vyrazíme,“ uvádí s úsměvem pan Pepa.
03/05/2023

„S těmi, co si netroufnou jít ven, hrajeme třeba hry, například bingo, člobrdo, nebo si jen tak povídáme. Hodně mě v mládí zajímal dějepis a zeměpis, a tyhle věci mě zajímají dodnes. Rád si s nimi povídám o historických událostech, které já znám jen z knih, ale oni je prožili osobně. Já se dozvím něco nového, třeba i jak to ve skutečnosti bylo, a oni si ty časy oživí a jsou rádi, že se o ty vzpomínky mohou podělit. S jednou seniorkou jsme třeba dali dohromady seznam všech našich prezidentů, které ona zažila úplně všechny,“ doplňuje pan Pepa.

Jindy jim připravuje tematická povídání k různým událostem, třeba na téma velikonočních tradic nebo Dne kosmonautiky. V domově pro seniory si chodí pro změnu pravidelně popovídat se dvěma pány, se kterými sdílí informace a životní zážitky, aby je tolik netížila samota. Jediné, čeho se dle svých slov obává, je, aby jim časem nedošla společná témata. Vzhledem k jeho širokému spektru zájmů a vědomostí na to jen tak nedojde.

Chcete se také stát dobrovolníkem?