Dobrovolnické centrum Most 2024: Nový rok a nová výzva v rámci mezigeneračního setkávání

Image
Ocenění dobrovolníci 2023
Most, 5.1.2024 - Dobrovolnické centrum Diakonie Most vstupuje do roku 2024 s posílenou komunitou dobrovolníků z Lounska a Žatecka, novým projektem zaměřeným na mezigenerační setkávání ve spolupráci s MSSS Most a rostoucím optimismem, za kterým stojí hned několik oceněných dobrovolníků z roku uplynulého.
05/01/2024

„Počet dobrovolníků opravdu narůstá“, potvrzuje koordinátorka Dobrovolnického centra Most paní Reichlová. V současné době spolupracujeme se 17 přijímajícími organizacemi, nově i s organizacemi z jiných okresů, kterými jsou Dětský domov v Žatci a Penzion pro seniory u Pramene v Lounech.
Každý měsíc pořádá dobrovolnické centrum Dobrokavárnu, čili inspirativní setkávání dobrovolníků, které se koná u dobré kávy. Dobrovolníci si zde předávají své znalosti a zkušenosti z různých organizací. Setkání se pořádá i pro veřejnost. Během loňského roku z ní vzešlo hned několik nových dobrovolníků.

Dobrovolnické centrum žilo v uplynulém roce hned několika akcemi. Tou bezesporu nedůležitější bylo prestižní ocenění pro dobrovolníky Křesadlo 2022, které získala právě naše dlouholetá dobrovolnice paní Zlata Kazíková, která působí v Kojeneckém ústavu Most.
Další akcí bylo získání ocenění SRDCAŘ Mostu 2023, které za sociální oblast získala také dobrovolnice paní Kazíková.

Dobrovolnické centrum pořádá přednášky na školách, v klubech a v různých organizacích s cílem získat co největší počet dobrovolníků. „Chceme ukázat, že dobrovolnictví není jen o tom, že někdo pracuje zadarmo, ale že přináší nové zkušenosti pocit naplnění, přátelské vztahy a může zpestřit život oběma stranám“, dodává koordinátorka DC paní Reichlová. „Dobrovolníků si vážíme, máme velmi dobrý vztah, jsme  tu pro ně kdykoli je potřeba pokud potřebují poradit, svěřit se s problémem, ale i třeba se podělit o pochvalu anebo o nějaký zážitek. Důvěra a komunikace je velmi důležitá. Dobrovolníkům se za jejich neocenitelnou práci snažíme vždy poděkovat a ocenit je alespoň malým dárkem. Takovéhoto ocenění se také dostalo i třem dobrovolníkům na zahájení kampaně Října pro neziskovky.“
Pro rok 2024 si centrum klade za cíl spustit nový projekt „Najděte si svoji babičku nebo dědečka“, který pořádá ve spolupráci s MSSS Most.
„Projekt představuje dobrovolnickou činnost, která se zaměřuje především na rodiče, zejména maminky na mateřské dovolené, které nemají příbuzné nebo je mají daleko. Snažíme se vytvořit prostředí plné lásky, porozumění a mezigeneračního spojení“, popisuje projekt koordinátorka DC paní Reichlová. „Přijďte se podívat do Domova pro seniory a prožijte chvíle plné smíchu, příběhů a radostí s jeho obyvateli. Návštěvy vytváří prostředí podobné tomu, které zažíváte u své babičky nebo dědečka.“

V případě zájmu můžete kontaktovat koordinátorku dobrovolnického centra
•    telefonicky: 724 026 917
•    mailem: dc@most.diakonie.cz
•    osobně na adrese: Lomená 47, Most 434 01
Koordinátorka DC si s Vámi domluví schůzku, kde Vám sdělí podrobné informace.

„Dobrovolnické centrum Diakonie Most srdečně vítá i všechny dobrovolníky, kteří by chtěli pomáhat nejen seniorům, ale i handicapovaným lidem nebo dětem. Společně vybereme přesně tu organizaci, která vám bude vyhovovat“, doplňuje na závěr koordinátorka DC paní Reichlová.