Krabice Online pošle děti v nouzi na pořádné prázdniny

Image
Zoopark Chomutov
Most, 9. 6. 2022 - Maminka samoživitelka chodí do práce, musí vydělávat, aby zaplatila nájem a jídlo. O dítě se nemá kdo postarat a tak bloumá letními ulicemi, chytá se party či tropí neplechy. Nuda, promarněný čas či zoufalství, tak často vypadají letní měsíce mnoha dětí z chudých rodin. A návrat v září do školy bývá ještě horší, když si bohatší vrstevníci vypráví, kde trávili letní prázdniny. Právě na tyto děti se zaměřila letní sbírka Krabice online s podtitulem „Pošlete s námi děti na prázdniny“, která letos poprvé podpoří volnočasové aktivity a doučování, aby děti mohly smysluplně strávit alespoň část letních prázdnin.
09/06/2022

Co je vlastně „Krabice online“?

„Je to mladší sestra Krabice od bot, největší české sbírky vánočních dárků pro děti v nouzi, avšak pomáhá po celý rok. Díky výtěžku této sbírky se přímo u nás v Mostě povedlo uskutečnit již mnoho potřebných věcí, například rekonstrukce hřiště, herny a kuchyně v azylovém domě nebo zřízení Modroklubíku, klubu pro volnočasové aktivity a setkávání. A podobným způsobem pomáhá Krabice online napříč celou republikou. V rámci sbírky funguje i Krizový fond, který pomáhá konkrétním rodinám v nouzi. Na základě žádosti sociálního pracovníka lze pomoci konkrétním lidem s bydlením, školními potřebami, dopravou do školy nebo potravinami. Z fondu byl ke konci května celkově poskytnut lidem v celé republice už téměř milion korun“, uvádí Markéta Strížová, ředitelka Diakonie Most.

Krabice online „Pošlete s námi děti na prázdniny“ je novinka. Můžete nám přiblížit, proč vznikla letní sbírka a jak její výtěžek plánujete využít?

„U nás v Diakonii se denně setkáváme s příběhy dětí, které nemají letní prázdniny spojené s dovolenou u moře nebo na táboře (a to jak pobytovém, tak příměstském). Letní měsíce nejsou vyplněné školní docházkou a často představují plonkové období, kdy se poflakují po ulicích a provádí různé nekalosti. To se často děje třeba u rodičů samoživitelů, kteří musí pracovat, aby uživili sebe a děti, nezbývá jim dovolená a zároveň nemají peníze, aby své dítě poslali na tábor. V praxi pak známe dost dětí, které nikdy neopustily hranice svého města, neznají tak banální věci, jako je spaní ve stanu, nebo nikdy nebyly v opravdovém lese. Kromě toho se jejich deprivace prohloubí v září, kdy nastoupí do školy a od svých vrstevníků slyší, v jaké exotické zemi byli na dovolené. Tím dochází ještě k většímu prohloubení jejich sociálního vyloučení. Právě z tohoto důvodu pořádáme pro naše klientské děti letní příměstský tábor, kde děti pravidelně zažívají z jejich pohledu naprosto mimořádné zážitky“, popisuje Markéta Strížová.

Máte nějaké konkrétní příhody nebo zážitky, spojené právě s těmito tábory?

Odpovídá Petr Hofman, toho času pomocný dozor.

„Nejsem sociální pracovník, ale měl jsem několikrát tu čest vypomáhat na několika akcích, třeba na výletech v rámci příměstského tábora. Jedním z vděčných tipů na výlet je určitě Mirákulum. Pro některé děti je neopakovatelným zážitkem už cesta autobusem, kdy přejezd vysokého dálničního mostu pozorují s obličejem přitisknutým na sklo s němým „WAU“ ve tváři. To, že se na tamních atrakcích totálně vyřádí, asi nemá cenu popisovat, ale mě osobně se do paměti zaryl mladý sedmiletý klučina, kterého jsem vloni hlídal právě v Mirákulu. Zbývalo pár minut do srazu před odjezdem a on mě požádal, zda by mohl ještě na blízkou prolézačku se skluzavkou. Souhlasil jsem s podmínkou, že na něj celou dobu uvidím. Po očku jsem jej sledoval, jak vylezl na skluzavku, sklouzl se, oběhl jí a tak znovu a znovu a znovu. Když jsem se ho později zeptal, proč se neustále klouzal dokola do poslední možné vteřiny (musel být už hodně unavený), se všeříkajícím smutným pohledem odvětil, že si to chtěl užít, protože se sem už nikdy v životě nepodívá. V tu chvíli mi došlo, že má nejspíš pravdu. Nicméně jsem rád, že díky sbírce mohl zažít rovnou celý týden plný zážitků a alespoň na chvíli zapomenout na strasti života v azylovém domě.

Z příměstských táborů máme i mnoho veselých historek, na které rádi vzpomínáme, třeba na jiného klučinu, který po celou dobu čekání ve frontě na bobovou dráhu urputně bojoval o to, aby mohl jet na bobu sám. Když na něho došla řada, tak jej odvaha opustila, pustil přisednout kolegyni, se kterou celých 900 metrů cesty dolů sice společně proječeli, ale jízdu si náramně užili.“

Jaké volnočasové aktivity pro děti chystáte na letošní prázdniny?

„Pokud bude letošní výtěžek sbírky příznivý, rádi bychom určitě pokračovali ve dvou tradičních akcích, první je zmíněný příměstský tábor a tou druhou je víkendový vzdělávací pobyt pro pěstounské rodiny. Obě tyto akce pořádáme již několikátým rokem a máme s nimi zkušenosti. Naše volnočasové aktivity navíc nejsou jen o výletech, ale třeba i o soutěžích, ve kterých si procvičí základy finanční gramotnosti, nebo si vyzkouší různé zajímavé činnosti. Samostatnou kapitolou je i doučování, ke kterému často využíváme služeb dobrovolníků.

Velmi přínosnou akcí je i zmíněný vzdělávací víkend pro pěstouny, který jim přináší možnost neformálního setkání nejen mezi sebou, ale i s lektorem. Tento typ vzdělávání je pak mnohem přínosnější, než klasické „frontální“ vzdělávání v učebně před powerpointovou prezentací,“ shrnuje Petr Hofman.

 

Jak je to s financemi, jak volnočasové aktivity financujete?

„S financováním sociálních služeb je dlouhodobě potíž, ale v letošním roce je to opravdu velký problém. Například naše služba Sociální práce v ohrožených rodinách obdržela o 22 % nižší dotaci a služba Občanská poradna dokonce o 30 % nižší dotaci než v roce 2021.

Na tomto místě je třeba navíc zmínit, že volnočasové aktivity, byť pro ohrožené děti, nejsou základní činností našich služeb, takže je nelze financovat z běžných provozních dotací. Další věcí je, že preventivní služby jsou ze zákona poskytovány zdarma a my tak nemáme možnost si na podobné akce vydělat. V praxi je tedy třeba hledat jinde, psát projekty a doufat, že některý z nich vyjde. Z našeho pohledu organizátora akce to však není zrovna příznivá situace, jelikož často několik týdnů před akcí nevíme, kolik peněz na ni získáme, což komplikuje například plánování dopravy. V loňském roce se nám podařilo získat například dotaci od Statutárního města Most v rámci podpory prorodinných aktivit ve výši 15 tisíc Kč, které si velice vážíme a děkujeme za ni. Pro zajímavost, náklady na týdenní příměstský tábor činily téměř 50 tisíc Kč, v podobě vstupného, dopravy, pojištění, stravování a odměny pro dozor. Navíc při současné situaci očekáváme dramatický nárůst nákladů. Z tohoto důvodu jsme velice vděční, že Diakonie ČCE pořádá právě sbírku Krabice online, díky které nejen že budeme moci letní volnočasové aktivity uspořádat v plánovaném rozsahu, ale můžeme si je i pečlivě s předstihem připravit,“ doplňuje ekonomka Andrea Turková.

Na tomto místě bychom velice rádi poděkovali nejen organizátorům sbírky, ale hlavně všem dárcům, že jim není lhostejný osud dětí v nouzi. Díky nim mohou tyto děti zažít nejkrásnější okamžiky svého života. Pokud i Vy chcete přispět, sbírka probíhá do 15. června.

Kompletní informace ke sbírce jsou k nalezení na www.krabiceonline.cz

Děkujeme! Pomoc má mnoho tváří

 

Autor: Petr Hofman | PR pracovník