Letní sbírka Krabice online zachránila dětem prázdniny

Image
Příměstský tábor 2022
Most, 1. 9. 2022 - V červnu proběhla letní výzva sbírky Krabice online na podporu volnočasových aktivit pro děti. Jejím hlavním účelem bylo, aby děti z rodin v nouzi měly stejné zážitky jako ostatní. Všechny dary z mimořádné letní výzvy byly rozděleny do tří středisek Diakonií ČCE a určeny na letní příměstské tábory, výlety a pobyty pro děti.
01/09/2022

„V Diakonii se potkáváme s dětmi, které nikdy nebyly na táboře. Dokonce ani v lese. Prázdniny jsou pro ně obdobím nekonečné nudy, vysedávání s mobilem doma nebo před večerkou a strachu z reparátů. Dětem po celý rok nabízíme pomoc se školou, zajímavé kroužky a podporu při starostech doma. Nechceme je nechat ve štychu ani o prázdninách. Na příměstské tábory a pobyty ale dotace na sociální služby nelze použít.“ Vysvětluje Markéta Strížová, ředitelka Diakonie Most.

Díky výtěžku Krabice online a navíc také díky podpoře od Statutárního města Most, NF Tesco a Ústecké komunitní nadace jsme mohli v letních měsících uspořádat několik akcí, které připravily dětem velmi pestrý program plný nových zážitků.

  • Děti z azylového domu v Mostě se mimo příměstského tábora zúčastnily hned tří výletů. Kromě pěšího výšlapu na hrad Hněvín se vypravily i za zvířátky do Zooparku Chomutov a do mostecké Alpakárny.
  • Pěstounské děti a jejich rodiče vyrazili na vzdělávací víkend, kde společně s profesionálním lektorem řešili každodenní starosti i radosti vyplývající z pěstounství. „Vzdělávací víkendy se těší velké oblibě, jelikož se nejedná o formu povinného frontálního školení, kde několik hodin sedíte v učebně a posloucháte, co lektor povídá, abyste dostáli zákonné povinnosti. V neformálním prostředí máte možnost sdílet problematiku pěstounství s ostatními skutečnými pěstouny, kteří si prochází obdobnou životní situací. A právě tyto momenty jsou k nezaplacení.“ Doplňuje Jana Baborová, vedoucí služby Doprovázení pěstounských rodin Most.
  • Rozhodně největší volnočasovou událostí však byl týdenní příměstský tábor pro pětadvacítku našich klientských dětí. Díky finančním příspěvkům připravily sociální pracovnice velmi bohatý program plný poznání a výletů. Naši malí táborníci se tak podívali na minigolf, zaskákali si v Jump aréně, prošli Stezku skřítka Hrobčíka a rozhodně největší atrakcí byl pražský Majaland. Díky těmto aktivitám strávily naše děti část prázdninového času smysluplně, mohly nahlédnout mimo svůj stereotypní svět a odnesly si zážitky, které jim začátkem školního roku pomohou překonat pro ně jinak frustrující období návratu do školy.

Chtěli bychom tímto poděkovat všem dárcům za jejich štědré příspěvky a také ústředí Diakonie ČCE za zorganizování sbírky právě na volnočasové aktivity.

Pro ty, kteří nestihli přispět, avšak chtěli by se zapojit do pomoci dětem, mají šanci zúčastnit se dalšího ročníku právě připravované vánoční sbírky dárků Krabice od bot, popřípadě její doprovodné sbírky Krabice online. Podrobnosti ke sbírce jsou k dispozici na www.krabiceodbot.cz. Konkrétně v Mostě bude na přelomu listopadu a prosince možnost nosit dárky dětem, které by jinak žádný dárek pod stromeček nedostaly, hned na dvě sběrná místa – v Lomené ulici a v azylovém domě.

Autor: Petr Hofman | PR pracovník