ODSTARTOVALA KRABICE OD BOT 2023. DOSTANE SE LETOS I NA STARŠÍ DĚTI?

Image
Vánoční dárky AD
Most, 27. 11. 2023 – Největší česká vánoční sbírka dárků pro chudé děti a rodiče samoživitele Krabice od bot se rozjíždí a potrvá až do 5. prosince. Pořadatelé v letošním ročníku apelují, aby pozornost dárců směřovala mnohem více i k podpoře starších dětí. I přes celkově dostatečný počet dárků se totiž na desítky dětí ze starších věkových kategorií loni nedostalo.
27/11/2023
Podle nejnovějších zpráv žije v Česku těsně nad hranicí chudoby přibližně dva miliony lidí, z nichž milion se nachází hluboko pod touto hranicí. Projekt Krabice od bot Diakonie ČCE má za cíl pomáhat chudým dětem nebo rodičům samoživitelům prostřednictvím vánoční sbírky dárků. V době, kdy všichni prožívají vánoční radost, vyzýváme k solidaritě s dětmi, které by jinak pod stromečkem žádný dárek nenašly. V minulém ročníku přinesla sbírka napříč republikou radost v podobě 50 tisíc dárků.

Jedním z hlavních smyslů sbírky je ukázat solidaritu a upozornit děti od útlého věku na to, že existují i ti, kteří nemají možnost najít pod vánočním stromkem žádný dárek, respektive žádný vánoční stromek vůbec nemají. Vedle sbírky dárků je možné přispívat kdykoliv finančním darem do sbírky Krabice online, která v roce 2022 vybrala celkem 4,3 milionu korun na dlouhodobou pomoc dětem ohroženým chudobou.

Jak funguje Krabice od bot jsme se zeptali Markéty Strížové, ředitelky mostecké Diakonie. 

„Krabice od bot funguje tak, že si dárci vyberou sběrné místo a rezervují si dárek přes rezervační systém na webu www.krabiceodbot.cz. Tím je zajištěno, že dárky se dostanou k dětem všech věkových skupin a pohlaví. Dárci poté krabice zabalí, označí věkem a pohlavím, pro koho jsou určeny, a odnesou na vybrané sběrné místo.

Sbírka Krabice od bot není jen o darování dárků, ale o poskytování radosti dětem a podpoře rodin v těžké situaci.“ Ředitelka Diakonie Most, Markéta Strížová, zdůrazňuje potřebu zaměřit se na starší děti: "V minulých letech se na desítky starších dětí nedostalo, a to je velmi smutné. Lidé totiž v dobré víře rádi nosí dárky pro nejmenší a často navíc bez registrace v rezervačním systému, aniž by tušili, že přispívají do již dávno naplněné kategorie dárků. Jinými slovy, pro menší děti máme dárků nadbytek, ale dárků, zejména pro starší kluky nebo dospěláky, máme každoročně obrovský nedostatek. Přitom starší děti nebo i puberťáci si uvědomují realitu tíživé životní situace naplno. Apelujeme tedy na veřejnost, aby letos zaměřila svou pozornost právě na starší věkové kategorie a také na maminky a tatínky, kterým mohou také pomoci k radostnějším Vánocům. Kolik dárků v jednotlivých kategoriích aktuálně chybí, zjistí dárci v rezervačním systému na webu sbírky."

Povězte nám více o aktuálním ročníku sbírky…

„Sběr krabic probíhá od 20. listopadu do 5. prosince. Konkrétně v Mostě mohou lidé nosit dárky na čtyři sběrná místa:
  • v Lomené ulici 47/2 (otevírací doba dle provozu recepce),
  • v Azylovém domě pro ženy a matky s dětmi v tísni, Mikoláše Alše 3274 (otevírací doba je nepřetržitá, dárci mohou přijít kdykoliv),
  • v kavárně pro příznivce kultury The Most Café,
  • v prodejně T-Mobile v Centralu Most.
V loňském roce se jenom ve sběrných místech Diakonie Most podařilo vysbírat neuvěřitelných 842 krabic. Letos poptáváme 682 dárků, včetně 49 dárků pro dospělé. Z celkového počtu asi třetina připadá na nedostatkové věkové kategorie chlapců a dívek starších třinácti let.“

Obdarované děti nejsou pouze ze sociálních služeb Diakonie Most, ale také poputují do několika dalších partnerských organizací, jako třeba Charity Chomutov, OSPODu Litvínov, Charity Most, OSPODu Most, Obrnického centra a W4W.

Jak si máme představit typické dítě, které dostane dárek ze sbírky?

„Rozptyl věku, pohlaví a životních situací jednotlivých dětí je velmi široký. Mezi obdarovanými tak budou letos třeba dvouletá Pája a čtyřletý Honzík, kteří žijí společně jen s tatínkem bez maminky. Malá Karolínka, která se ze dne na den ocitla v pěstounské péči, nebo už téměř mladý muž Gabriel, který bude i se svými dvěma sourozenci pravděpodobně trávit Štědrý den v azylovém domě, se také těší, že pod stromečkem nějakou tu drobnost najdou. Dárky poptáváme i pro maminky a ženy, které budou také trávit svátky mimo domov“, doplňuje Markéta Strížová.

Jsou nějaké tipy, co dát nebo naopak nedat do krabice?

„Základním pravidlem je, že dárky by měly být nové, nepoškozené a v přiměřené hodnotě. Bohužel i to se nám občas stává, že v krabicích nalezneme věci špinavé, rozbité nebo už nepoužitelné. Všem dárcům tedy doporučujeme, aby si při balení krabice položili otázku, zda by jim nebo jejich dětem takovýto dárek udělal radost. Dále rozhodně nedoporučujeme darovat třeba elektroniku nebo jiné drahé předměty. Největší radost i užitek přináší úplně obyčejné věci, například školní potřeby, kosmetika, oblečení, knížky a hračky. Více tipů dárci naleznou na webu sbírky.“

Pro více informací o sbírce "Krabice od bot" a tipy na dárky navštivte www.krabiceodbot.cz.

Předem bychom touto cestou rádi poděkovali všem dárcům, kterým není lhostejný osud dětí z chudých rodin. S Vaší pomocí můžeme společně přinést světlo do životů těch, kteří to potřebují. Díky za Vaši solidaritu


Autor: Petr Hofman, PR pracovník